Ayvalık Tostu

Ayvalık tost ekmeğini ikili grup halinde kesin.Ortasını açıp kaşar peyniri ve sucuk dilimleri yerleştirin.Tost makinasında tostu hazırladıktan sonra makinadan alıp içini açın ve rus salatası,ikiye bölünmüş kornişon turşu,salçalı sosta pişirilmiş sosis ve dilimlenmiş domates ile içini doldurun .

Ayvalık Kültürü

Ayvalık Hakkında Ulaşmak istedikleniriniz Burada...

Ayvalıkta Çekilen Filmler

Sinemamızda yurt sevgisini anlatan güzel filmlerden biri.Ayvalıkta çekilmesi filmi biraz daha ön plana çıkarıyor.

Ayvalıkta Balıkçılık

Ayvalık eşsiz koylara, adalara sahip bir kıyı kenti.Bu kıyı ve adalarda masmavi deniz ve yemyeşil orman insana eşsiz bir huzur verir.

Ayvalık Haberler

Ayvalıkta Meydana Gelen Olaylar.

Sayfada Ara

21 Eylül 2011 Çarşamba

Ayvalık Hamidiye Camii


XIX. yüzyılda Osmanlı Dönemi’nde yaşayan Müslüman nüfus için yapılmış tek camii olma özelliği taşıyan Hamidiye Camii, II. Abdülhamit döneminde yapılmıştır. Kare planlı kübik gövdeli tek kubbeli bir yapıdır. Caminin minaresi, yapının kuzeybatı köşesinde, yapıdan bağımsız şekilde yükselir. Yapının orijinal minaresidir. Kübik kaideli silindirik gövdeli ve tek şerefeli bir biçime sahiptir. Eklektik bir mimari anlayışın hâkim olduğu Camii, yine de Ayvalık’ın diğer yapılarına benzer özellikleri taşırken kent dokusuyla da büyük bir uyum içindedir.



Ayvalık ilçe merkezinde Sakarya Mahallesi`nde bulunan yapının, diğer camilerden farkı; Ayvalık`ta cami olarak inşa edilmiş tek özgün yapıttır.

                                          

II.Abdulhamit tarafından 19. yy`ın 2. yarısında yaptırılan Hamidiye camisi, 4 sütunludur, yapısı kareye yakındır, duvarları kırmızı taştan oluşmaktadır ve kubbesi tuğladandır.Ayvalık bölgesine gezi amaçlı gelenlerin uğrak yerlerinden bidirir. Ayvalık halkı tarafından Minareli Cami de denir.

Ayvalık perşembe pazarı

                                        
Ayvalıkta salı günleri Sarımsaklıda,Perşembeleri ise Ayvalık merkezde pazar kuruluyor.Daha önce Sarımsaklıda ki pazara gitmiş bayılmıştım herşey üreticiden tüketiciye birebir sunuluyordu.Pazarda çiftçi teyzeler,amcalar yada bahçesinde üretenler getirip hem ucuz hemde lezzetli bir çok şeyi satıyorlardı.Bu kez Ayvalığın pazarına gitmek istedim.Ama hiç hayal ettiğim gibi değildi ilk başta kendimi Bakırköy pazarında hissettim her yer kıyafet doluydu.Sonra teyzelere sorup meyve sebze bölümünün daha ilerde olduğnu öğrenince sevindim.





Mis gibi baharat kokuları pazarı hakimiyeti altına almıştı bile.

Bu kurutulmuş kekikmiş harika bir kokusu var.Önce alıp İstanbula getirmeyi düşündüm ama o kadar yoğun kokusu varki yolda nefesimiz kesilir diye vazgeçtim.
Bunlarda kurutulmuş papatya.Bu aralar "Organik" kelimesine kafayı takmış durumdayım.Ne demek organik? Türkçe bir kelimemi bunun yerine Türkçe olarak"doğal ürün" desek ya.Pazarcı amca bu papatyaların organik olduğunu söyledide.Çok şaşırdım.


Buda pazarın gülü nine.Tezgahtakiler kendi bahçesinden oğluyla birlikte satıyor.Çok tatlı bir nine poz ver şöyle afillisinden diyorum.Ben utanırım bu yaştan sonra diyor kikirdiyor...
Bu ne bilmiyorum ben çağlaya benzettim.Nine satıyordu.Lafa dalıp sormayı unutmuşum derken Öznur arkadaşım bu bitkinin taze nohut olduğunu kuruyunca bildiğimiz nohut olacağını yazmış.Çok şaşırdım hiç görmemiştim.Kendisine teşekkür ediyorum.
Bunlar kabak çiçeği Ayvalıkta dolması çok meşhur.
Bunlarda kabak bunlarla ne güzel dolma olur diye düşünüp iç geçiriyorum.Ama eve gelene kadar bozulur diye alamıyorum.
Pazarda komşu adalardan gelmiş bir sürü misafir vardı.Ayvalıkta pazar kurulduğu günler gelip alışveriş yapıp elleri kolları dolu geri dönerlermiş.Hatta pazar ahalisinin çoğu Yunanca biliyor ve konuşuyordu.

Kirazlar o kadar iri şeftaliler o kadar güzel görünüyordu ki alıp yıkayamadan bir kısmını oracıkta yiyiverdik.Neyse pazarda çeşmede varmış yıkayıp yemeye devam ettik.

Ve pazarında Ayvalığında sonu yarın Zeytin yağlı taze fasulye ile görüşmek üzere...

Ayvalık kabak çiçeği dolması


Eğer henüz denemediyseniz ve mevsiminde Ayvalık'ta iseniz Ayvalık'a öz en ilginç yemeklerden biri olan kabak çiçeği dolmasını tatmalısınız. Hafif tadı ve renkli görünüşü ile hem göze hem de damağa ziyafet.


Dolma yapılması planlanan günün öncesinde pirinç, geceden bir tatlı kaşığı tuz ve ılık su ile ıslatılır. Ertesi gün pirinçler iyice yıkanır ve süzülür.

Bir kabın içerisine pirinç, rendelenmiş soğan ve havuç, ince ince kıyılmış taze soğan, çok ufak küp küp doğranmış domates, ince ince kıyılmış nane, maydonoz ve dereotu, 1 tatlı kaşığı şeker, yarım limon suyu, 1 fincan zeytinyağı karıştırılır. Dolmanın iç malzemesi bir kenara konulur.

Kabak çiçekleri sabah erken saatlerde çiçeği açıkken toplanır. Ya da hazır alınır. Çiçek kapanmasın diye soğuk suyla tek tek yıkanır ve iç içe koyulur. Eğer kapanırlarsa doldurulurken yırtılabilir. Dikkat edilmesi geren en önemli nokta, çiçeklerin yırtılmamasıdır. Çiçekler doldurulup tencereye dizilir. Üzerine dolmaları geçmeyecek kadar su, bir tutam tuz ve şeker serpilerek  ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirilerek hafif ateşte pişirilir.

Biraz limon suyu dökülerek soğuk olarak servis edilir.

Kısık Ateşte, ocakta, 40 dk.

cunda aşıklar tepesi



Aşıklar tepesi Cunda Adası'nın manzara olarak en güzel konumundadır. Adanın ilk yel değirmenide burada bulunmaktadır. 2007 yılında Cunda Adası'nın müdavimlerinden Rahmi Koç tarafından restore ettirilen yel değirmeni şu an kütüphane ve cafe olarak hizmet vermektedir. Cunda Adası ziyaretlerinde adayı kuş bakışı izleyip, sıcak bir çay eşliğinde kitabınıza göz gezdirebileceğiniz eşsiz bir yerdir.

Bu eski rum yapısı 2007 yılında sayın Rahmi Koç tarafından yeniden restore edilerek halkın hizmetine kütüphane olarak açılmıştır. Bünyesinde Necdet H.nin kitap kolleksiyonunu bulundurur.Aşıklar Tepesi Cunda adası’nın sembol mekanlarından birisidir.

Romantizm, Eşssiz Manzara ile birleşince kelimeler dile gelir burada.Bu yüzdendir ki “Aşıklar Tepesi” olarak bilinir halk dilinde.2000 yılların başında bir harabeyi arından görüntüsü, restorasyonla birlikte eşsiz bir sanat eserine dönüşmüştür

Cunda Patriça (Pateriça)


Pateriça ya da diğer bilinen adı ile Patriça, çok fazla bilinmeyen ülkemizin cennet köşelerinden. Patariça' nın anlamı "Koltuk Değneği" dir. Buraya kara ve deniz yolculuğu ile gidebilirsiniz. Kara yolculuğunun daha kısa olduğunu belirtmek gerekir.
Alibey (Cunda) adasının Küçükkuyu sahiline bakan küçücük bir köy. Burada Rumlardan kalma 25-30 ev bulunmakta. Dünyanın gelişiminden kaçmışcasına bakir bir koy. Belki çok güzel bir plajı yok ama muhteşem bir denizi var.
Dalış sporundan hoşlananların uğrak yerlerinden. Denizin dibinde büyük deniz midyelerinde oldukça fazla var. Cunda adasının ucundan Pateriça' ya kadar uzanan taş bir yolu var. Bu yol üzerindeki yaklaşık 2 bin yıllık bir geçmişi olan ve böbrek hastalarına iyi geldiği söylenen ekşi suya sahip bir çeşme bulunmakta.