Sayfada Ara

21 Eylül 2011 Çarşamba

Ayvalık kabak çiçeği dolması


Eğer henüz denemediyseniz ve mevsiminde Ayvalık'ta iseniz Ayvalık'a öz en ilginç yemeklerden biri olan kabak çiçeği dolmasını tatmalısınız. Hafif tadı ve renkli görünüşü ile hem göze hem de damağa ziyafet.


Dolma yapılması planlanan günün öncesinde pirinç, geceden bir tatlı kaşığı tuz ve ılık su ile ıslatılır. Ertesi gün pirinçler iyice yıkanır ve süzülür.

Bir kabın içerisine pirinç, rendelenmiş soğan ve havuç, ince ince kıyılmış taze soğan, çok ufak küp küp doğranmış domates, ince ince kıyılmış nane, maydonoz ve dereotu, 1 tatlı kaşığı şeker, yarım limon suyu, 1 fincan zeytinyağı karıştırılır. Dolmanın iç malzemesi bir kenara konulur.

Kabak çiçekleri sabah erken saatlerde çiçeği açıkken toplanır. Ya da hazır alınır. Çiçek kapanmasın diye soğuk suyla tek tek yıkanır ve iç içe koyulur. Eğer kapanırlarsa doldurulurken yırtılabilir. Dikkat edilmesi geren en önemli nokta, çiçeklerin yırtılmamasıdır. Çiçekler doldurulup tencereye dizilir. Üzerine dolmaları geçmeyecek kadar su, bir tutam tuz ve şeker serpilerek  ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirilerek hafif ateşte pişirilir.

Biraz limon suyu dökülerek soğuk olarak servis edilir.

Kısık Ateşte, ocakta, 40 dk.

0 yorum:

Yorum Gönder