Ayvalık Tostu

Ayvalık tost ekmeğini ikili grup halinde kesin.Ortasını açıp kaşar peyniri ve sucuk dilimleri yerleştirin.Tost makinasında tostu hazırladıktan sonra makinadan alıp içini açın ve rus salatası,ikiye bölünmüş kornişon turşu,salçalı sosta pişirilmiş sosis ve dilimlenmiş domates ile içini doldurun .

Ayvalık Kültürü

Ayvalık Hakkında Ulaşmak istedikleniriniz Burada...

Ayvalıkta Çekilen Filmler

Sinemamızda yurt sevgisini anlatan güzel filmlerden biri.Ayvalıkta çekilmesi filmi biraz daha ön plana çıkarıyor.

Ayvalıkta Balıkçılık

Ayvalık eşsiz koylara, adalara sahip bir kıyı kenti.Bu kıyı ve adalarda masmavi deniz ve yemyeşil orman insana eşsiz bir huzur verir.

Ayvalık Haberler

Ayvalıkta Meydana Gelen Olaylar.

Sayfada Ara

23 Ocak 2012 Pazartesi

Ayvalıkgücü Belediyespor 2012


Ayvalıkgücü Belediyespor ya da Ayvalıkgücü, Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesinde 1966 yılında kurulmuş bir spor kulübüdür. Futbol ve basketbol branşlarında mücadele ederler. Ev sahibi maçlarını Ayvalık'daki 5000 kişilik Hüsnü Uğural Stadı'nda oynarlar. Kulübün renkleri kırmızı-beyazdır. Kulüp, Ayvalık Belediyesi tarafından desteklenmektedir.

Ayvalıkgücü Belediyespor 'un futbol takımı uzun bir süre o zamanki adı Türkiye 2. Futbol Ligi olan Bank Asya 1. Lig'de mücadele etmiştir. Kulübün futbol takımı şu anda Bölgesel Amatör Lig'de mücadele etmektedir.

18 Ocak 2012 Çarşamba

2012 Sağlık Sigortası


              Arkadaşlar ben çok uğraştım siz uğraşmayın diye ne yapacağınızı yazıyorum.
Öncelikle 2012 sağlık sigortasından yararlanmak için 18 yaşından büyük ve öğrenci olmamanız gerekiyor.Eğer öğrenci iseniz 25 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor.Sigorta,bağkur veya herhangi bir sağlık güvenceniz varsa hiç uğraşmayın.birşey yapmanıza gerek yok.

            Evet ilk yapmanız gereken ikametgahınızın bulunduğu yerdeki kaymakamlığa gitmek.orada sosyal yardımlaşma bölümüne gidip ben sağlık sigortası yaptıracam deyin.size 3 adet kağıt verecek.bunları alıp muhtara götürün.muhtar gerekli yerleri dolduracak.Ayrıca muhtardan form 5(ikametgah belgesi) alın.Yani elinizde toplam 4 adet kağıtla tekrar kaymakamlık bünyesindeki sosyal yardımlaşmaya götürün.Yanınızda 2 fotoğraf ve nüfüs cüzdan fotokopisi olması gerektiğini unutmayın.Bu belgeleri verin.Belgeleri sizden alacaklar ve sizin adınıza dosya açacaklar.buradan sonra siz birşeye karışmıyorsunuz.onlar 1 ay sonra gelip evinize bakıcaklar.sizin gelirinizi çıkartacaklar.hadi kolay gelsin....

15 Ocak 2012 Pazar

Ayvalık Belediye Başkanları...

Hasan Bülent Türközen 2004-
Cumhuriyet Halk Partisi
 Anne tarafından Selanik, baba tarafından Keşan'lı olan Hasan Bülent TÜRKÖZEN 09.09.1957 yılında Balıkesir Ayvalık'ta doğdu. İlk-Orta ve Lİseyi Ayvalık'ta tamamladıktan sonra üniversiteyi Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Meslek Yüksekokulu İşletme bölümünde okudu. 25 yıldan bu yana serbest Mali Müşavir olarak görev yapan Hasan Bülent Türközen, Ayvalıkgücü futbol takımında yöneticilik, Serbest Sanayii ve Ticaret Odası meclis üyeliğini 2 dönem sürdürmüştür.
C.H.P'nin 1992 yılında yeniden açılmasından itibaren aktif olarak siyaseti sürdürmüş, 1999 yerel seçimlerinde bu partinin belediye meclis listesinde 1. sıra adayı olarak görev almıştır.
Evli ve İki çocuk babası olan Hasan Bülent TÜRKÖZEN yaklaşık 8 senedir Ayvalık Belediye Başkanlığını  sürdürmektedir.

Ahmet Tüfekçi 1994-2004
 Milliyetçi Hareket Partisi, Demokrat Türkiye Partisi

1947'de Ayvalık'ta doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Genç yaşında politikaya atıldı, 2 dönem Ayvalık'a belediye başkanı seçildi. Ayvalık'ın eksileriyle, artılarıyla adından çok söz ettiren efsanevi belediye başkanı.

Ali Nedim Güreli 1989-1994     
Anavatan Partisi
1954 yılında Burhaniye'de dünyaya gelen Ali Nedim Güreli, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. Güreli 1984-1989 yılları arasında Ayvalık Belediye Başkanlığı da yaptı. Yaklaşık 30 yıldır zeytinyağı ihracatçısı olarak iş hayatını sürdüren Güreli, 1987 yılında EZZİB Yönetim Kurulu'na girdi. 2003 yılında Başkan Vekilliğine, 2006 yılında ise YK Başkanlığı'na seçilen Güreli, halen görevini devam ettiriyor. 2008-2010 yıllarında TİM Yönetim Kurulu Vekilliği yapan Ali Nedim Güreli, yapılan birlik seçimleri sonrası yeniden başkan seçildi. Güreli Zeytindostu Derneği Denetim Kurulu Başkanlığını da yapıyor.


İzzet Aygüner 1977-1989  
Cumhuriyet Halk Partisi, Sosyal Demokrasi Partisi
 1928 yılında ayvalıkta doğmuştur.İlkokul mezunudur.



Mustafa Karal 1968-1977
Adalet Partisi
1915 ayvalık doğumludur.Hukuk fakültesi mezunudur.Fransızca ve rumca dillerini bilmektedir.

Ayvalık'ta Kış...

Ayvalık...
Ayvalık deyince herkesin aklına yaz  ayları gelir.Kış ayları unutulur yada sevilmediği için söylenmez.Ama ben Ayvalığın kışını daha çok severim.Sessiz, sakin insana huzur veren aylardır kış ayları.İşte size kış aylarını gösteren muhteşem günbatımı fotoğrafları...

Ayvalık'ta Balıkçılık


Ayvalık eşsiz koylara, adalara sahip bir kıyı kenti.Bu kıyı ve adalarda masmavi deniz ve yemyeşil orman insana eşsiz bir huzur verir.Öyle bir huzur ki Ayvalığa bir kere tatile gelen bir daha gelmeyi kendisine bir zorunluluk haline getirir.Çünkü artık Ayvalığa aşık olmuştur.


Ayvalık masmavi bereketli deniziyle bir çok ailenin umududur.Bir çok kişi bu denizden geçimini sağlamaktadır.İnsanlar  bu deniz sayesinde karınlarını doyururlar.Özellikle Cunda adasında balıkçılık önemli bir geçim kaynağıdır.

Ayvalık zengin balık çeşidiyle sofralarımızı şenlendirmektedir.Papalina, adabeyi, mercan, mezgit,barbun, çupra, lüfer, uskumru, levrek, sargoz ve istavrit Ayvalıkta bulunan başlıca balıklardır.Bu balıklardan özellikle papalina yöreye has bir balıktır.Bu balığı yemenizi şiddetle tavsiye ederim.


Ayrıca kıyılarda amatör balıkçılık ta yapılmaktadır.Kıyılarda özellikle ısparoz,kefal,sarpa gibi balıklar çıkmaktadır.Hepsi lezzetli balıklardır.Yani Ayvalığa geldiğinizde yanınıza oltanızı almayı unutmayın.(Ayrıca balık yakalamak istiyorsanız sülüna yemini almayı unutmayın.)
 Ayvalık’ın güzelliklerini denizden görmek ve 23 adasını keşfetmek için Ayvalığa davetlisiniz.Fotoğraflar için çok sevdiğim arkadaşım şevkete teşekkür ederim...

12 Ocak 2012 Perşembe

Ayvalık’ı gezerken,Savaşın Çocukları,Kuşaklar,Girit’ten Cunda’ya,Ayvalık’tan Cunda’dan- Ahmet Yorulmaz

Ayvalık gönüllüsü Ahmet Yorulmaz Ayvalık’ta doğmuştur.Çağdaş Yunan edebiyatından çeviriler ,İstanbul,İzmir ve Ayvalıkta gazetecilik,otuz üç yılda Ayvalıkta kitapçılık (Geylan kitabevi*) yapmıştır.Halen kitap yazmaya devam ediyor.

Bu yazımla da sizlere yazarın beş adet kitabını;bir tanesi bir üçleme tanıtmak istiyorum.

Ayvalık’ı gezerken-Ahmet Yorulmaz
Ayvalık,Ege bölgesinin bir ilçesidir.Batısı deniz,kuzeyi Burhaniye,doğusu Bergama,güneyi Dikili’yle çevrilidir.
Ayvalık’ı gezerken kitabı;Ahmet Yorulmaz’ın ilk kitabı benim elimdeki Kasım 2005 tarihli genişletilmiş sekizinci basım.Bu kitap ilk 1977 yılında Geylan kitabevi tarafından basılmış.Bu bilgiyi şunun için yazıyorum;her basımda yeni eklenen bilgiler,resimler oluyormuş.Bundan dolayıda okurlar bu kitabı kütüphanelerine tarih sırasına göre yerleştiriyorlarmış.
Kitap oldukça geniş kapsamlı bir şekilde hazırlanmış;Ayvalık’ın jeomorfolojik yapısından tutun ilk ve orta çağlardaki Ayvalık’a kadar,Ayvalık adının nereden geldiğinden tutun Ayvalık’a nasıl ulaşılır,Ayvalık evlerinin özellikleri,Ayvalık yemekleri,tarih boyunca Ayvalık ve tabiki Cunda okadar özenilerek anlatılmışki sanki fotoğraf makinanız elinizde Ayvalık ve Cunda’yı adımlıyorsunuz.Ayrıca kitapta oldukça eski Ayvalık fotografları ve nefis suluboya resimler var.
Arka kapak içinde Ayvalık haritası ve planı da bulunuyor.
Gönül istiyorki ülkemizin her yeri hakkında böyle dopdolu kitaplar yazılsın.


Savaşın çocukları   Ahmet Yorulmaz
Savaşın çocukları,1948 yılında Ayvalık’ta ölen bir Girit mübadilinin bıraktığı üç defterdeki bilgiler ışığında oluşan,bir Girit nostaljisi anlatan üçlemenin ilk kitabıdır.
Aynakis Hasan’ın çocukluğundan Ayvalık’a gelene kadar yaşadıkları anlatılıyor bu ilk kitapta.
İlk Türk askeri 1645 te adaya çıkar ve alınması 1669 da tamamlanır.Türkler’in adayı Venediklilerden alması ,adada yaşayan Rum halk tarafından büyük sevinçle karşılanır.
Birlikte dostça yaşam başlar.Kitabın 20.sayfasındaki şu sözler bu durumu doğruluyor.”Mahallelerimiz ayrı değildi,Rumlarla iç içeydik.
Ayrı olan cami ve kiliseydi.Köyün imamı şerif efendi ile Papaz Trasakis’in birbirlerini selamlamalarının ,hatır sormalarının hoşluğunuda eklemem gerek
bu iki din adamının yapıcı davranışları sürdüğü müddetçe insanlarımız iyi geçinmiş,barış içinde bir arada mutlu yaşamışlardı.Ama sonra?…”
Sonra,başta Yunanistan olmak üzere bir çok batılı ülkenin kışkırtmasıyla adalı Rumlar Türkleri katletmeye başladı.Çoğu Türk adada ikibuçuk yüzyıl kadar geçmişleri olduğu için adayı terketmek yerine adada bölge değiştirmeyi ve yerleşmeyi tercih ettiler.Bu durum Aynakis Hasan ve ailesi içinde geçerliydi.
Yeni yerleşim yerine gelene kadar hem ailesinden hemde komşularından çok kayıplar verdi.Hayat devam ediyordu.Birçok farklı işlerde çalıştı.Savaş tutsağı bir Türk askerinden Türkçe öğrendi.Yine bazı Rumlarla dost oldu ama ne yazıkki ailesinin mezarlarını adada bırakarak Anadoluya kaçmak zorunda kaldı.
Çok başarılı bir kitap.Yurtdışında,mübadele ile ilgili konferanslarda üzerinde konuşulan bir kitap.

Kuşaklar /Ya da Ayvalık Yaşantısı Ahmet Yorulmaz
Mübadelenin sebeblerini ve sonuçlarını, Ayvalık’ta hayata gözlerini yuman bir mübadilin günlüğünden yararlanarak anlatan üçlemenin ikinci kitabıdır.(Savaşın çocukları/Girit’ten sonra Ayvalık,Kuşaklar / ya da Ayvalık yaşantısı,Girit’ten Cunda’ya).
Aynakis Hasan zor şartlar altında ve uzun süren bir yolculuktan sonra yakalanmamak için İtalya üzerinden İzmir’e oradan da Ayvalık’a ulaşır.Türkiye’ye ulaşan ilk mübadillerdendir.Büyük bir şans eseri kendisine Türkçe öğreten Türk askerininde Ayvalık’ta olduğunu öğrenir.Aynakis Hasan için hayat biraz da olsa kolaylaşmıştır.Yüzbaşı,Hasanaki’yi daha önce Midilli’den Ayvalık’a gelmiş kişilerle tanıştırır.Bu arada birde İstanbul-İzmir hattında çalışan gemilerde doktorluk yapan Doktor Şekip,emekli olup Ayvalık’a yerleşir.Doktor Şekip’in anlatıldığı bölümlerde,ilginç kişilik yapıları anlatılıyor.Böylece Ayvalıktaki yaşantıda anlatılmış oluyor.
Aynakis ,maddi olarak Giritteki yaşantısını sürdüremez,gelirken yanında getirdiği altınlar bitmiştir.Bu sayfalarda iskan işlerininde hakkıyla yapılamadığı anlatılır.Günler geçer,artık mübadiller gelmeye başlar.Girit’ten tanıdığı bir çok kişiyle birlikte Hasanaki’nin ablası da gelir.Aynakis,Midilli’den gelen bir mübadil hanımla evlenir,çocuklar dünyaya gelir.Hayat artık daha da zordur ama sürprizlerde henüz bitmemiştir.

Girit’ten Cunda’ya Ahmet Yorulmaz
Girit’ten Cunda’ya;1948 yılında Ayvalık’ta ölen bir Girit mübadilinin bıraktığı üç defterdeki
bilgiler ışığında oluşan,bir Girit nostaljisi anlatan üçlemenin üçüncü kitabıdır.İkinci kitap
olan Kuşaklar/ya da Ayvalık yaşantısı kitabını anlatan yazımı “hayat artık daha da
zordur ama sürprizlerde henüz bitmemiştir” diye bitirmiştim.
Aynakis’in Yunanistan’dan kaçmasini (Aynakis mübadeleden önce Türkiye’ye gelmiştir)
sağlayan sevgilisi bayan Marigo Ayvalığa Aynakis’i görmek için gelir.Ama Aynakis artık
evlidir ve çocukları vardır,bu durum karşısında Marigo asıl anlatmak istediklerini
anlatamadan Yunanistan’a geri döner.Bir oğullarının olduğunu;adının Hasanaki’yi
hatırlatması için Haralambos olduğunu ve artık birlikte yaşayabileceklerini söylemek
için gelmiş olduğunu söyleyemez.Hayata küser,kısa bir süre sonrada hayata gözlerini yumar.
Ama oğluna bütün gerçekleri anlatmıştır.Marigo’nun tek korkusu Haralambos’un babasının
Türk ve Müslüman olduğu için kendisini affetmeyeceği olasılığıdır.Çünkü Haralambos
okulda Türkler için çok farklı bilgilerle doldurulmuştur.
Kitabın ilk bölümünde Haralambos’un çocukluk ve ilk gençlik dönemi etrafında Yunanistan anlatılıyor.
İkinci bölüm yani bayan Marigo’nun ölümünden sonra;Haralambos babasını
bulmak için Ayvalık’a gelir.Amacı zor şartlarda yaşamını sürdüren babasına yardımcı
olmaktır. Haralambos’unda artık babasından başka kimsesi kalmamıştır.Kitabın sonuda
oldukça dokunaklı yazılmış.
Kitabın arka kapağında bu üçleme için;”bir Türk yazar tarafından yazılmış ilk ve tek
mübadele romanıdır” diye yazsada çok beğenerek okuduğum ve unutamadığım bir
kitap daha var. Kemal Yalçın’ın Emanet çeyiz.Lütfen bu üçlemeyide Emanet çeyiz
kitabınıda okuyunuz.

Ayvalık’tan Cunda’dan-Ahmet Yorulmaz
Bu kitap Ayvalığı Ayvalık yapanların anılarından oluşmuş.Kitabın her satırını yaşamış gibi hissettim kendimi;Ayvalık ve Cunda’yımı çok sevdiğim için yoksa Ahmet Yorulmaz’ın kaleminimi beğendiğim için bilemiyorum.Ama şunu biliyorum;Ahmet bey kitabı şu cümleyle bitiriyor “…Kimi sayfaları hikaye,kimi sayfaları düşünce,kimi sayfaları anekdotlardan,notlardan oluşan bu kitap,birtakım yerlerin ve anıların peşinde olanlarla ‘Ayvalığı sevenler ‘ içindir” .İşte ben onlardan biriyim.Eğer sizde öyleyseniz mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum