Ayvalık Tostu

Ayvalık tost ekmeğini ikili grup halinde kesin.Ortasını açıp kaşar peyniri ve sucuk dilimleri yerleştirin.Tost makinasında tostu hazırladıktan sonra makinadan alıp içini açın ve rus salatası,ikiye bölünmüş kornişon turşu,salçalı sosta pişirilmiş sosis ve dilimlenmiş domates ile içini doldurun .

Ayvalık Kültürü

Ayvalık Hakkında Ulaşmak istedikleniriniz Burada...

Ayvalıkta Çekilen Filmler

Sinemamızda yurt sevgisini anlatan güzel filmlerden biri.Ayvalıkta çekilmesi filmi biraz daha ön plana çıkarıyor.

Ayvalıkta Balıkçılık

Ayvalık eşsiz koylara, adalara sahip bir kıyı kenti.Bu kıyı ve adalarda masmavi deniz ve yemyeşil orman insana eşsiz bir huzur verir.

Ayvalık Haberler

Ayvalıkta Meydana Gelen Olaylar.

Sayfada Ara

25 Mayıs 2012 Cuma

Ayvalık'ta Pazaryeri Yağmur Suyuna Teslim

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, önceki gün metrekare başına 80 kilogramı aştığı kaydedilen yağışlar nedeniyle ilçede Perşembe günleri kurulan semt pazarı sular altında kaldı.

 Önceki gün sabaha karşı başlayan aşırı yağmur nedeniyle ilçede hayat adeta felç olurken, sabahın ilk ışıklarıyla ekmek parası kazanmak uğruna Edremit, Balıkesir, Havran, Burhaniye, Gömeç, Altınova'dan ilçeye gelerek, semt pazarında tezgah kurmak isteyen pazarcıların da aşırı yağışlar nedeniyle mağdur oldukları gözlendi. Aşırı yağış nedeniyle Pazar yerinde bulunan bir duvarın yıkıldığı gözlenirken, sular altında kalan pazarcı esnafın ise satışa sundukları malları kurtarma telaşına düştükleri belirtildi.

Ayvalık Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Murat Özmen, aşırı yağmurlar nedeniyle pazaryerinin sular altında kalmasından belediyenin sorumlu olduğunu kaydederek, "Pazar yerinin menfezlerinin tıkanıklarının açılmasına ilişkin taleplerimiz belediye yetkililerince duymazlıktan gelindi. Kanal açıcı iki aracın da arızalı olduğu söylendi" diyerek sert tepki gösterirken, Ayvalık Belediyesi Kanalizasyon Şefliği yetkilileri ise önceki gece saat 02.00'ye kadar pazaryerinin menfezlerinin açılabilmesi için yoğun çaba gösterdiklerini söyleyerek Özmen'in iddialarını kabul etmedi. Ayvalık'ta hayatı olumsuz yönde etkileyen yağışlar önceki gün ara verirken, meteorolojiye göre yağışların hafta sonunda da süreceği belirtilmesi, vatandaşları su baskını ve sel afetine karşı tedbir almaya yöneltti. - BALIKESİR

12 Nisan 2012 Perşembe

Akçapınar Köyü

Akçapınar, Balıkesir'e 135 km, Ayvalık'a 22 km mesafede olan 952 nüfuslu (2000 yılı) , Ayvalık ilçesine bağlı bir köydür.Sıcak bir ortmın bulunduğu bir yerdir.İnsanları çok cana yakındır.Köyü ziyaret edenlere gereken misafirperverliği gösterirler.Bölgede ılıman Marmara iklimi görülür.Zeytincilik başlıca geçim kaynağıdır.Az da olsa hayvancılık da yapılmaktadır.Ama son yıllarda köyde nüfüs bayağı azalmıştır.nüfusun çoğunluğu altınova şehir merkezine taşınmıştır.



22 Mart 2012 Perşembe

Ayvalıkta çekilen 'İki Yaka Bir İsmail"motor demeye hazırlanıyor.


Atv'nin iddialı dizilerinden biri olacağı belirtilen 'İki Yaka Bir İsmail' adlı dizi film Ayvalık'ta 'motor' demeye hazırlanıyor.

Yapımcılığını Serdar Akar ile Tarkan Karlıdağ'ın şirketi Adam Film'in üstlendiği dizinin başrolünde usta Oyuncu Erdal Özyağcılar'ın olduğu öğrenildi. Erdal Özyağcılar dışında, diğer başrol Oyuncularının sır gibi saklandığı gözlenen dizi filmin çekimleri ise Yunanistan'ın Midilli Adası ile Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yapılacak.

Dizide Ayvalık'ta ve Midilli'de birbirlerinden habersiz birer eşi ve iki eşinden de çocukları bulunan bir adamın başından geçen olaylar anlatılacak. Yönetmenliğini Kemal Uzun'un üstlendiği dizi filmde; zaman içinde İsmail'in birbirinden habersiz Midilli ve Ayvalık'taki iki çocuğunun birbirine aşık olacağı ve bu süreçte gelişen olayların da müthiş ve hiç kimsenin beklemediği şekilde meydana gelen gelişmelerle komedi ve dramatik olarak izleyiciye aktarılacağı öğrenildi.

Halen daha Oyuncu kadrosunun tamamlanması için çalışmaları sürdüğü dizinin Nisan ayının ilk haftasında çekimlerinin başlaması öngörülürken, Mayıs ayın içerisinde de Atv ekranında seyirciyle buluşması bekleniyor. Ayvalık'ın en eski kültürel yapılarından biri olan Aya Triada Kilisesi'nin tam karşısındaki tarihi bir taş binada çekimlerinin yapılacağı dizinin son hazırlıklarının tamamlanmasında ise oldukça titiz davranıldığı dikkatlerden kaçmıyor.

Önceki gün Adam Film bünyesinde dizi filmin Uygulayıcı Yapımcısı Cengiz Çağatay'ın öncülüğünde kalabalık bir ekip, çekimlerin başlayacağı ve dizinin başrol Oyuncusu Erdal Özyağcılar'ın canlandıracağı 'İsmail' karakterinin evi olarak kullanılacak tarihi evde yoğun bir hazırlık çalışmalarında bulundu. Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen'in de Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte, daha önce Tekel Tütün Deposu olarak kullanılan Aya Triada Kilisesi'nde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarını incelerken, tesadüfen karşılaşan dizi filmin Uygulayıcı Yapımcısı Cengiz Çağatay, Türközen ve beraberindekilerle dizi film öncesi yaptıkları hazırlıklarla ilgili kısa bilgiler verdi.

Ayvalık Belediyesi'nin dizi film için maddi ve manevi desteklerini esirgemeyeceği belirtildi.



ÖZYAĞCILAR DİZİ HAKKINDA SOSYAL PAYLAŞIM SİTESİNDEN SESLENDİ

Öte yandan, dizi ile bir sosyal paylaşım sitesinden açıklamalar yapan dizinin başrol Oyuncusu Erdal Özyağcılar ise şu ifadeleri kullandı; "Dizide Ayvalık'ta yaşayan balıkçı İsmail'i canlandıracağım. İsmail'in Ayvalık'ta yaşayan bir karısı ve iki çocuğu olacak. 20 yıl önce fırtınadan dolayı teknesiyle Midilli Adası'na sığınmak zorunda kalan İsmail'in orada da sevip evlendiği kadından iki çocuğu olacak. Ancak her iki yakadaki karılarım ve çocuklarımın birbirinden haberi olmayacak. Yani ben 'İki Yaka Bir İsmail' olacağım. Her iki yakadaki karım ve çocuklarımı çok seveceğim. Dizinin bir bölümünde Assos'taki kızım bir trafik kazası geçirip Midilli'deki kızım da bir hastalık nedeniyle hastaneye yatacak. İsmail de hangisine gideceğini bilemeyip denizde kriz geçirecek. Kendi içinde hem komedi hem dram olacak."

16 Mart 2012 Cuma

Ayvalıklı Sporcu Başkenti Salladı


Balıkesir"in Ayvalık ilçesinde yaşayan Ömer Faruk Kaya adındaki 16 yaşındaki vücut geliştirme sporcusu Ankara"da yapılan Vücut Geliştirme İl Şampiyonası"nda şampiyon oldu.
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yaşayan Ömer Faruk Kaya adındaki 16 yaşındaki vücut geliştirme sporcusu Ankara'da yapılan Vücut Geliştirme İl Şampiyonası'nda şampiyon oldu.

Ayvalık'a bağlı Küçükköy beldesinin dünyaca ünlü Sarımsaklı mevkiinde ikamet eden ve Ayvalık Turizm Otelcilik ve Ticaret Meslek Lisesi Konaklama ve Ağırlama 10. sınıf öğrencisi olan Kaya, 6 ay kadar önce başladığı vücut geliştirme sporunda kısa sürede şampiyon olmayı başararak da kolay yakalanamayacak bir başarıya imza attı. Özel sektörde işçi olan bir babanın oğlu olan Kaya'nın 4 yaşından bu yana çok iyi bir yüzücü olduğu öğrenilirken, 6 ay önce Sarımsaklı'da bir Body Salonu işleten geçen yılın Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonu Mustafa Önem'in tavsiyesiyle vücut geliştirme sporuna başladığı kaydedildi.

Önem'in öncülüğünde geçtiğimiz hafta sonunda Ankara'da yapılan İl Şampiyonasına sıkı bir antrenman programıyla katılan genç sporcu ilk deneyimindeki bu büyük başarısını ise Ayvalık ve Sarımsaklı halkına armağan etti. Aslen Ordu'lu olan ve Sarımsaklı'ya 1999 yılında gelerek yerleştiklerini belirten genç sporcuya okulunun beden eğitimi öğretmenlerinin yanı sıra Okul Müdürü Sadettin Sagit ile Okul Müdür Baş Yardımcısı Malik Çakıroğlu'nun da moral motivasyonunda bulunarak başarısında büyük pay sahibi olduğu öğrenildi. Ekonomik anlamda dar gelirli bir ailenin çocuğu olduğu öğrenilen Ömer Faruk Kaya'nın Ankara'da elde ettiği İl Şampiyonluğunun ardından, Türkiye Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu tarafından 23-25 Mart tarihleri arasında İzmir'de düzenlenecek Türkiye Şampiyonasına hazırlanıyor.




KAYMAKAMLIK VE MEB İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN DESTEK BEKLENİYOR

Vücut Geliştirme Sporu yapan sporcuların gıdasının çok önemli ve özel olduğu öğrenilirken, ekonomik anlamda fazlada iyi bir seviyede olmadığı öğrenilen Ayvalıklı şampiyonun, sponsor arayışlarına da hiç kimsenin destek vermediği vurgulanıyor. Spor ayakkabısı ve eşofman gibi gereksinimleri olduğu gözlenen genç sporcuya Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ayvalık Kaymakamlığının Türkiye şampiyonası öncesinde destek vermesinin beklendiği belirtiliyor.

Asıl hedefinin vücut geliştirme sporunun bir dalı olan atletik fitness olduğunu belirten 16 yaşındaki Ömer Faruk Kaya ise, her türlü olumsuzluklara inat 23-25 Mart'ta İzmir'de yapılacak olan Türkiye Vücut Şampiyonasında dereceye girmek için iptidai koşullarda antrenmanlarını büyük bir özveriyle sürdürüyor.

14 Mart 2012 Çarşamba

Eski Kilise, Müze Olacak


Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'ne bağlı Alibey (Cunda) Adası'nda, kaderine terk edilen Taksiyarhis Kilisesi, Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'nca müze olarak düzenlenecek.

Ayvalık'ın en önemli eski yapılarından biri olan, yıllarca define arayanların talan ettiği Taksiyarhis Kilisesi, Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'nca müze olarak düzenlenmek amacıyla 49 yıllığına kiralandı. 9 milyon lira harcanarak restore edilecek olan kilise kültürel ve sanatsal etkinliklerde kullanılacak. Ayvalık'ın en prestijli yapılarından biri olarak gösterilen Taksiyarhis Kilisesi'nde restorasyon çalışmalarına başlanıldı. Tarihi yapının 3 yıl içinde tamamlanıp kültür ve sanat müzesi olarak hizmete açılacağı kaydedildi.

Tarihi yapıların restorasyonunun Ayvalık için önemli bir kazanç olacağını vurgulayan Kaymakam Nihat Nalbant, "Restorasyon çalışmaları tamamlanınca kültürel ve sanatsal etkinliklerde kullanılacak. İlçede kültür turizmi canlanacak. Bu yapıların kurtarılması Ayvalık'ın zenginliğini daha da arttırır, kültür turizmini canlandırır" dedi.

FİLİZ ALİ'NİN DE TALEBİ OLMUŞTU

Ünlü yazar Sabahattin Ali'nin kızı olan ve aynı zamanda Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AİMA) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Filiz Ali, beş yıl önce Ayvalık'a gelen Kültür Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan Taksiyarhis Kilisesi'nin restore edilip, AİMA'nın sanatsal etkinliklerinde kullanılması yönünde talepte bulunmuştu. Bakan Günay da, Filiz Ali'nin önerisinin değerlendirileceği sözünü vermişti.

DEFİNECİLER TALAN ETMİŞTİ

Taksiyarhis, Alibey Adası (Cunda)'nın en büyük ve önemli kiliselerinden biri. Kilisenin yapım yılının 1873 olduğu tavandaki bir mühürde yazıyor. Mermer işçiliği, tavan süslemeleri, ikonları, balık derisi üzerine yapılmış azize portreleri ile döneminin en önemli kiliselerinden biri olan Taksiyarhis, uzun zamandır define avcılarının uğrak yeriydi.

Daha önce, adadaki harap bir şapeli ve değirmeni restore ettiren Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı, 2007'de de Coca-Cola'nın CEO'su Muhtar Kent'in anne-babasının adını verdiği verdiği 'Sevim ve Necdet Kent Kütüphanesi'ni hizmete açmıştı. - Balıkesir / Ayvalık

Ayvalığın yeni başkan adayı:TUGİ...


Facebook üzerinde yapılan başkanlık anketinde büyük bir farkla birinci olan Tugi seçim meydanlarına indi.Halk tarafından büyük ilgi gören tugi başkan büyük vaatlerde bulundu.Tugi'ye şimdiden başkan olacak gözüyle bakılıyor.Bakalım sonuç ne olacak.
 


buda başka bir seçim konuşması:

15 Şubat 2012 Çarşamba

Bizim Zeytinyağlı Ayvalık Yemeklerimiz

Bu kitabı, yıllar süren baskılarına dayanamadığımız değerli okurlarımız ve kitapçıların istekleri doğrultusunda yazdık. Bu konunun yazarlıkla, edebiyatla ilgisi bulunmadığını söyleyerek, karşı çıkmıştık hep.

Şu son görüşleri ise, yazmamıza neden oldu: “Biz alışılmış, sıradan bir yemek kitabı istemiyoruz. Bunlardan biz kitapçılarda, okurun kitaplığında, dünyadan ve Türkiye’den çıkmışları çok var. Zaman zaman romanlarınıza doğallıkla kattığınız yemekler gibi, siz yaparsınız ya da ev halkı yapar, kısacası evinizin zeytinyağlı mutfağını istiyoruz biz! Örneğin kitaplarınızdan dünya âlem biliyor ya, ‘koloçitha’ yı da, ‘balıklı bamya’yı da ‘peynirli kabak’ ı da, ‘Supyalı semizotu’nu ve daha birkaç yemeği ilk tanıtan sizsiniz”.
İşte bu isteklere karşılık olarak, yıllardan sonra, bu alçakgönüllü kitabı oluşturduk. Kitaba “Bizim Zeytinyağlı Ayvalık Yemeklerimiz” ismini vermemizin nedeni de budur. Çünkü bizim, bazen kendi yaptığımız ve kimileyin de yapılmışlarını imrenerek yediklerimizin çoğu, bu kitapta yer alıyor.
Dileriz seversiniz.
Ahmet Yorulmaz
(Kitap Satış Yerleri)
Ayvalık ; Geylan Kitabevi,UNO Pizza (Cunda)
İstanbul; Otto Santral Eyüp, Otto Sofyalı Beyoğlu, Susam Kafe Cihangir,Pandora (Beyoğlu,Kadıköy),Mephisto Kitabevi (Beyoğlu) , Alkım Kitabevi (Kadıköy) , Penguen Kitabevi (Kadıköy)
İzmir; Tepekule A7 Şehir Kulübü, Bayraklı / Baca Kafe Hilton Yanı İzmir, Arma Kitabevi (Alsancak), Yakın Kitabevi (Kıbrısşehitleri Alsancak)

Ayvalık’ta Sokak Tiyatrocuları Belgesel Oldu.


Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; seyir halindeki belediye otobüslerinde, kahvehanelerde, deniz kenarında ki kafeteryalarda, semt pazarlarında, konuk edildikleri evlerde, cadde ve sokaklarda oynadıkları ücretsiz tiyatro oyunlarıyla ülke genelindeki kamuoyunun dikkatlerini üzerinde toplayan Şeref Çetin Tiyatrosu, İstanbul-Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bir belgesel filme konu oldu.

Ayvalık’ta çekilen, ‘Şeref Çetin Topluluğu ve Sokak Tiyatrosu’ başlıklı belgesel filme konu olan ekibin oyuncuları, kendilerini anlatan filmde kendilerini canlandırarak, Türkiye ve dünyada şimdiye kadar sokak tiyatrosu hakkında çekilmiş ilk belgesel filmle bir ilki gerçekleştirdiler. İstanbul-Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümünde Master eğitimi gören Hacı Ahmet Habip adlı bir öğrencinin yüksek lisans bitirme tezi olarak yönetmenliğini üstlendiği belgeselin, uzun süren araştırmaların ardından hayata geçtiği öğrenildi.
Ayvalık’ta faaliyet gösteren tiyatro topluluğunun ulusal medya kuruluşlarının gazete ve televizyonlarına konu olan seyir halindeki halk otobüsleri ile gurubun kurduğu Alo Tiyatro adlı telefon sistemiyle evlere davet edilerek oynadıkları oyunların yanı sıra ilçenin cadde ve sokaklarında gerçekleştirdikleri ücretsiz skeçlerden kısa kesitlerin yer aldığı kısa metrajlı belgeselde, ekonomik olumsuzluklarla boğuşan oyuncuların, bin bir güçlük ve tiyatro aşkıyla tiyatroyu izleyicinin ayağına getirebilme çabaları adeta gözler önüne seriliyor.
Dünyadaki sokak tiyatrosunun günümüz tiyatrosuna uyarlanmış halinin belgesel hale getirilmesinin amaçlandığı filmde, Şeref Çetin Tiyatro topluluğunun sergiledikleri sokak gösterimlerinde seyirciyi sıkmadan kısa süren oyunlarla toplumsal mesajları vermesinin vurgulanması ise dikkat çekiyor.
Çektiği belgesel filminle, halkı sosyal sorumluluk projelerinin içine sokabilmek, toplumda farkındalık sağlanması ve bu çalışmaların ücretsiz yapılarak kalıcılığının ve devamlılığının sağlanmasını amaçladığını kaydeden genç yönetmen Hacı Ahmet Habip, “Bu belgesel bir tez projesi olarak ortaya çıktı. Sokak Tiyatrosunun kolları olan Pandomim, Happining, Politik Tiyatro gibi oyunlar haberlere ve filmlere nadirde olsa konu olmuştu. Ancak biz bu çalışmamızda yukarıdaki saydığımız kolların dışında gerçek bir Sokak Tiyatrosunu ele alarak bir ilki gerçekleştirdik” diye konuştu.

Türkiye’de tiyatro denilince akla, salon tiyatrosunun geldiğini ve bu açıdan bakıldığında, toplumsal mesajları en iyi veren sokak tiyatrosu ile salon tiyatrosunun birbirinden ayrılması gerektiğini vurgulayan Hacı Ahmet Habip, daha önce sokak tiyatrosu ile ilgili kitapların yayınlandığına ancak bir sokak tiyatrosunun yalın halde hiç bir belgesele konu olmadığına dikkat çekti. Habip, “Bu perspektifte, Türkiye’de ve dünyada bir ilk olan bu çalışmayla sokak tiyatrosunu en iyi şekilde anlatmaya çalıştık. Bu çalışmayı yaparken de ekip olarak halktan maddi veya manevi hiçbir menfaat gözetmeyen Türkiye’de ki tek ekip olduğunu gözlemlediğimiz Şeref Çetin Tiyatrosu ile bu projeyi gerçekleştirdik. Şeref Çetin Tiyatro Topluluğunun, sokak tiyatrosuna kattıklarının yanı sıra yaptıkları sokak gösterimlerinde halkın anlayacağı üslubu kullanması ve sokak tiyatrosunun bilinen formunun bir gurup tarafından güncellenerek yeniden şekillendirilmesin amacını, gelişimini, görevlerini, içinde barındırdığı duvarlar ve iç dinamiği kısaca sokak tiyatronun yapısını gözler önüne sermeye çalıştık. Ancak yinede zamanın kısıtlı olması nedeniyle belgeselimizi ayrıntılı çekemedik” diyerek, kendisine çekimler süresince destek veren arkadaşı Selim Gül ve iki kamerana teşekkür etmeyi ihmal etmedi.
ŞEREF ÇETİN, “TARİHE GEÇTİK”
Öte yandan, toplumsal sorumluluk olarak gördükleri sokak tiyatrosu ile tiyatro salonlarına çeşitli nedenlerle gelmeyen seyircinin ayağına oyunlarını götürerek, tiyatroyu sevdirmeye çalışan faaliyetlerle tanınan topluluğun kurucusu, oyuncusu ve yönetmeni Şeref Çetin ise, “Bir belgesel filme konu olmak benim ve ekip arkadaşlarım için büyük bir onur oldu. Büyük bir üniversite tarafından akademisyenlerce eğitim malzemesi olacak bu çalışmayla bir anlamda tarihe geçtik. Bu belgesel birçok eğitim kurumu tarafından da eğitici-öğretici bir nitelik taşıyor. Tabi bu tip bir çalışmanın dünyada ve ülkemizde bir ilk olması da bizim bambaşka gurur kaynağıdır. Bir nebze olsun katkımız olabilmişse ne mutlu bize. Bu açıdan ben ve arkadaşlarım çok mutluyuz” diye konuştu.



12 Şubat 2012 Pazar

Tavuk Adası-(St. İoannis/Yoannis )Ayvalık

Ayvalık Körfezi'nde ve Ayvalık Kanalı veyahut DALYAN BOĞAZI (veya DALYAN Geçidi) denilen kanalın civarında ufak bir adadır. Cunda sahilinden rahatlıkla görebilirsiniz. Hatta yüzerek dahi adaya gidilebilir.
     
       Üzerinde bir manastır bulunmaktadır.Manastırın inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber Evstratios Drakos kitabında, burada görev yapan rahiplerin görev yaptıkları tarihler göz önünde tutulduğunda, manastırda görev yapan ilk rahip olan Neofitos’ın manastırda göreve başlama tarihi olan 1677 yılından önce yapıldığı anlaşılmaktadır. Ada ve manastır, mübadele döneminde bir kişiye mülk olarak verilmiş, 1948 yılının kasım ayında bir gece kendini bilmez biri tarafından dinamitlenerek tahrip edilmiştir. 

Yine Evstratios Drakos’un kitabında, manastırın 120 odalı olduğu yazılmıştır. Avluda yer alan kilise, bölgede yer alan diğer manastır kiliselerinden farklı olarak daha büyük ve daha farklı bir mimari tarzda inşa edilmişti. Kilisenin inşasında sarımsak taşı ve Pateriça bölgesinden getirilen taşlar kullanılmıştır. Kilise belirli dönemler içerisinde restorasyona tabi tutularak ilaveler yapılmıştır. Manastırın çevresi duvarlarla çevrili olup yapılar, doğu, kuzey ve batı yönlerinde yer almaktadır. Adanın kuzeydoğu yönünde bir su kaynağı vardı. Ayrıca kuzey  (Alibey Adası) yönünde küçük bir iskelesi bulunmaktaydı.

Günümüze, manastırın temel kalıntılarından başka, kilisenin güney ve kuzey duvarlarının çok az bir bölümü ulaşabilmiştir.

9 Şubat 2012 Perşembe

Ayvalık Küçükköy




1462 yılında Fatih Sultan Mehmet, Midilli Adası’nı teslim almış. İşte Küçükköy bu tarihte doğmuş. Ada yeniden korsanlar ve diğerlerinin eline geçmesin diye şimdiki “Küçükköy’ün” olduğu yere de yeniçeriler yerleştirilmiş ve köyün ismi de yeniçeri köyü anlamına gelen “Yeniçarhion” olmuş... Zamanla burada yönetimi Rumlar ele geçirmiş ve onlar da buraya “Küçükköy” demişler.

                                            










Küçükköy’de çoğunluğu 1912’de Karadağ, Sancak ve Saraybosna’dan gelen göçmenler ve bir kısım Midilli Adası’ndan gelen adalılar etnik yapıyı oluşturmakta. Küçükköy’ün içinde 19. yüzyıldan kalma Rum mimarisine ait çok sayıda eser var. Rumlar zamanında burada 3 kilise ve 3 manastır bulunuyordu. Bunlardan şimdi cami olarak kullanılan Aya Athanasiu Kilisesi sapasağlam durmakta.